YABANCI UYRUKLULAR İÇİN TÜRKİYE’DE ŞİRKET KURULUŞU (COMPANY ESTABLISHMENT IN TURKEY FOR FOREIGNERS)

 

                              

                                   

 

YABANCI UYRUKLULAR İÇİN TÜRKİYE’DE ŞİRKET KURULUŞU

(COMPANY ESTABLISHMENT IN TURKEY FOR FOREIGNERS)

Son zamanlarda Türkiye’de ikamet eden ve etmeyen pek çok yabancı uyruklu kişi tarafından Türkiye’de şirket kuruluş işlemleri hakkında tarafıma çokça soru yöneltilmesi üzerine, daha çok kişiye faydalı olması amacıyla bu yazıyı kaleme aldım. Bu yazımızda yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de Limited Şirket kurmak için yapması gerekenler adım adım anlatılacaktır. Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz. Kindly find the english translation following of the text.

1.      Potansiyel Vergi Kimlik Numarası

Yabancılar için öncelikle vergi dairesinden vergi kimlik numarası alınmalıdır, buna potansiyel kimlik numarası denilmektedir. Önceleri potansiyel kimlik numarası için herhangi bir vergi dairesine gidip başvuru yapmak gerekirken, pandemi nedeniyle işlemler artık online gerçekleştirilmektedir. ivd.gib.gov.tr adresinden interaktif vergi dairesine giriş yaparak anasayfada yer alan "yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası" bölümüne tıklayarak buradan potansiyel vergi kimlik numaranızı alabilirsiniz. 

2.      MERSİS’e Kayıt

Yabancı uyrukluların Türkiye’de adres ve kimlik bilgileri merkezi kayıt sistemlerinde yer almadığından, şirket kuracak kişi şahsı için öncelikle MERSİS’e kayıt olmalıdır. Bunun için gerekli belgelerle bulunduğunuz ildeki Ticaret Odası’na gidilerek başvuru yapılır. Gerekli belgeler;

Pasaportun noter onaylı tercümesi

Potansiyel vergi kimlik numarası

İkamet belgesi (Türkiye’de ikamet izniniz bulunuyorsa ikamet izin belgenizi sununuz, ikametiniz yoksa uyruğunda bulunduğunuz ülkedeki adresinizi beyan etmeniz yeterli olacaktır.)

Bu belgeleri sunduktan sonra MERSİS’e kaydınız yapılacaktır. Bu işlemler online yapılamamaktadır. Belgeleri bizzat sunmanız veya bir avukata vekalet vermeniz gerekmektedir.

3.      Ticaret Odası’na Online Başvuru

Şirketin kuruluşu için ticaret odasına online başvuru yapılacaktır. Şirketinizin ismini, faaliyet alanını ve adresini belirleyip başvuruyu yapabilirsiniz. (Bu işlemler özel bilgi gerektirdiğinden deneyimli avukatlardan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.) Başvuru tamamlandığında ticaret odasından tescil işlemleri için randevu alınır.

4.      Tescil İşlemleri

Online başvuruyu tamamladıktan sonra randevu zamanınızı siz seçebilirsiniz. Randevuya giderken online başvurunuzda hazırladığınız 1. Randevu belgesi, 2. Taahhütname, 3. başvuru dilekçesi, 4. Oda kayıt beyannamesini doldurarak eksiksiz hazır edin. Pasaportunuzun noter onaylı tercümesi ve vesikalık fotoğrafınız da randevu sırasında gerekmektedir.

Türkçe okur yazarlığı olmayan yabancıların randevuya tercümanla gitmeleri zorunludur. Kişi randevuya bizzat gidicekse tercümanla birlikte gitmek zorundadır, kişi bizzat gitmek yerine avukata vekalet de verebilir. Avukata vekalet verildiği takdirde tercümana gerek yoktur. Ancak avukata verilecek vekaletnamede şirket kuruluşu için ticaret odası  işlemlerini yapmaya, imzaya yetkilidir ibaresinin mutlaka yer almasına dikkat edin.

5.      İmza Sirküsü

Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra kuruluş gazetesi çıkacaktır. Kuruluş gazetesi bir iki gün içinde tarafınıza gönderilecektir. Gazete ile birlikte notere giderek imza sirküsü çıkarmanız gerekmektedir. Notere giderken yine yanınızda pasaportunuzun noter onaylı tercümesini bulundurun.

6.      Yoklama

Tescil işlemlerinin tamamlandığı ticaret odası tarafından ilgili vergi dairesine bildirilecek olup ayrıca başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ticaret Odası’na şirketin adresi olarak bildirdiğiniz adrese vergi dairesince görevlendirilmiş memur tarafından gelinerek yoklama yapılacaktır. Yoklamaya ne zaman gelineceği bildirilmez, yoklamaya gelindiğinde adresinizde bulunmanız gerekir. Aksi takdirde adreste şirket bulunmadığına dair yoklama memuru tarafından tutanak tutularak, bu durum ticaret odasına bildirilir. Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra bir iki gün içinde genelde yoklama yapılır.

7.      Vergi Levhası

Yoklama işlemi tamamlandıktan sonra Vergi Levhası çıkarılacaktır.

8.      Bankada Hesap Açılımı

Yabancı kimlik numarası bulunan yabancılar, vergi levhası, imza sirküsü, kuruluş gazetesi, oda sicil kaydı ve pasaportu ile giderek şirket adına bankada hesap açtırabilir. Limited Şirketin kuruluş için gerekli sermayesi en az 10.000,00 Türk Lirası olup sermaye kuruluştan itibaren 24 ay içinde bankaya depo edilebilir. Bilgilendirmek gerekir ki İran ve Irak vatandaşları Türk bankalarında hesap açtıramamaktadırlar.

9.      İnteraktif Vergi Dairesi Şifresi ve Elektronik Tebligat

İnteraktif vergi dairesi için şifre almanız ve e tebligat başvurusu yapmanız gerekmektedir. Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin sicil işlemleri birimine giderek başvurularınızı yapabilirsiniz.

10.  Damga Vergisi

Şirketinizin adresi için imzaladığınız kira sözleşmesi için vergi dairesine damga vergisi ödenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması gerekir.

10 adımda yabancılar için Türkiye’de şirket kuruluşunu açıkladım. İlgililer için faydalı olmasını dilerim. Söz konusu işlemler özel bilgi gerektirdiğinden mağduriyet yaşamamanız ve en kısa sürede sonuca ulaşmanız için deneyimli avukatlarla çalışmanızı öneririm. Profilde yer alan iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

                                     Avukat Başak BARAN

 

COMPANY ESTABLISHMENT IN TURKEY FOR FOREIGNERS

 

I am writing this content because i have been recieving many questions about establishing company in Turkey from non citizens. In this text limited liability company establishment is explained step by step.

1.      Potantial Tax Number

First step is getting potantial tax number for non citizens. Enter ivd.gib.gov.tr website and find “potantial tax number for non citizens” at homepage and click there.

2.      MERSİS Sign Up (Central Registry Record System)

Since non citizens do not exist at govermental registration systems for adress and ID informations, they need to sign up personally before establishing company. You need to apply for chamber of commerce in any city. Required documents ; notary certified passport translation, potantial tax number, residence document (adress declaration is adequate.) this application is not available online. You need to do it in person.

3.      Online Application for Chamber of Commerce

Name your company, determine field of company and adress then fill online form. Complete the application, then you will make an appointment for registration.

4.      Registration

The founders may go to the appointment for registration after gathering the following documents; appointment document, petition requesting registration, founder's declaration, chamber of commerce registration form, passport photo, notary certified passport translation.

Foreigner founders who cannot write and read in Turkish language are required to attend the appointment with a translator. Instead of attending in person founder may represent him/herself with a lawyer. In that situation translator will not be required.

5.     Issuance of Signature Circular

The Trade Registry Office arranges for an announcement in the Commercial Registry Gazette within approximately 2 days of the company registration. Founders are required to go notary with the gazette for the signature circular.

6.      Inspection

Following completion of registration, the Trade Registry Office notifies the Tax Office. Then tax officer from local tax office will visit the company in the adress without notification.

7.      Tax Board

Following inspection process tax board will be issued.

8.      Open a Bank Account

Foreigner founders who have foreigner ID number may open a bank account for the company with the following documents; tax board, signature circular, notarized passport translation, gazette, chamber of commerce registry document.

9.      Online Tax Office Password and Electronic Notice

Founders or representer are required to get password for online tax office and apply for the e- notice system at local tax office.

10.  Stamp Tax

Stamp tax must be paid for the rental contract within 15 days starting from the date of contact.

Company establishment is basically explained in 10 steps. Kindly contact me from the number +90 545 689 33 63 for more information.

        Başak BARAN

Attorney at law




Comments

  1. çok açıklayıcı olmuş👍 teşekkürler

    ReplyDelete
  2. Bilgilendirici bir yazı olmuş meslektaşım. Elinize sağlık.

    ReplyDelete

Post a Comment